Corinaldo

Historie van Corinaldo

Het sprookjesachtige Corinaldo is een van de mooiste burchtstadjes van Italië. De stadsmuren werden in de 14e eeuw opgetrokken en zijn, een unicum, nog bijna geheel intact.

Corinaldo ligt hoog op een heuvel en vanuit het dorp heb je vanaf verschillende plekken een geweldig uitzicht over het Marchiaanse landschap. Eenmaal binnen de robuuste stadsmuren kun je helemaal rond het dorp lopen. Op warme dagen kan dit nog behoorlijk inspannend zijn, want het is op sommige plekken flink klimmen. Maar de uitzichten en de pleintjes langs deze route maken het meer dan goed. Ook kun je her en der een trappetje op om een hoger gelegen deel van de muur of een toren te bezoeken.

Het centrale plein van Corinaldo kun je niet missen. Het heet La Piaggia en het is eigenlijk meer een enorme trap dan een plein. De trap telt maar liefst honderd treden en aan weerskanten vind je prachtige bloemen, verweerde deuren, balkons en het terrasje van een restaurant.

Via de honderd treden van La Piaggia kom je uit in het oude centrum van de stad. Op de trap vind je Il Pozzo della Polenta. Deze put is vernoemd naar de legende van een boer die niet uit de put gered wilde worden toen zijn zak maïsmeel in de put viel. Hij klom erachteraan om te redden wat er te redden viel en zou uiteindelijk liever in de put zijn gebleven om te eten van de ontstane polenta. Voorbijgangers op de trap ruiken af en toe zelfs de geur van gebraden worstjes…. 

Wanneer je vervolgens verder wandelt door de smalle straten en over de fraaie piazza’s, kom je tal van historische en religieuze bezienswaardigheden tegen.

Denk hierbij aan het Palazzo Comunale, het Teatro Comunale en de kerken San Francesco en het Santuario di Santa Maria Goretti zijn schitterend om te zien. 

Festa del Pozzo della Polenta

Traditiegetrouw wordt elke legende in ere gehouden d.m.v. een groot feest. Dus mocht je rond de derde zondag in juli in de buurt van Corinaldo zijn, dan tref je hier het Festa del Pozzo della Polenta aan (het feest van de polenta-put).

Tijdens dit grote middeleeuwse feest maak je kennis met oude ambachten, de kunsten van valkeniers, vaandeldragers en zwaardvechters en geniet je van de historische optocht die door de pittoreske straatjes van Corinaldo trekt. Zeer zeker de moeite waard!

Maria Goretti

Als je de laatste trede van La Piaggia hebt genomen, kun je een rondwandeling maken langs het Palazzo Comunale, het onafgebouwde huis van de ‘stadsgek’ Scuretto, het theater en het Santuarium van Santa Maria Goretti.

Zij werd heilig verklaard nadat ze op haar sterfbed haar moordenaar vergaf. Op enkele minuten van het centrum van Corinaldo kun je haar geboortehuis bezoeken.

Bij Il Settimo Borgo vind je daarnaast in elke kamer een mooi geïllustreerd exemplaar van het boek over Maria Goretti. Leuk om eens even doorheen te bladeren.

Qua kerken mag je de San Francesco en het Santuario di Santa Maria Goretti niet missen, met een orgel van Gaetano Antonio Callido. Deze orgelbouwer is geboren en getogen in Corinaldo. Hij maakte nog een paar prachtige orgels voor Corinaldo, onder andere voor het klooster van de Benedictijner zusters, waar zijn dochter woonde, en voor de Chiesa dell’Addolorata. Een andere plaatselijke beroemdheid was de schilder Claudio Ridolfi, die onder andere een altaarstuk voor de Chiesa del Suffragio maakte.

Kortom, in het middeleeuwse Corinaldo, dat in een rustige en schilderachtige omgeving ligt, vind je de juiste ingrediënten om te onthaasten. Ervaar de unieke cultuur van de regio Le Marche en vang een glimp op uit het verleden in het dorp van de ‘Polentari’.